Sağlığınız için evinizde bulundurmayın
Günlük yaşamınızda kullandığınız eşyalar gerektiğinde yenilenmediğinde ya da eskiyince atılmadığında sağlığınızı tehdit etmektedir.
Health isimli internet sitesinde yer alan habere göre, belirli bir zaman sonra atmanız ya da değiştirmeniz gereken eşyalar şunlar:
Eski plastik kaplar
Şeffaf, sert plastikten yapılmış, çatlamış ve üzerinde 7 sayısı bulunan plastik saklama kaplarını atın. Bunlarda BPA bulunabilir. Cam daha sağlıklıdır.
Hava temizleyiciler
Bazı şirketler kokunun daha uzun kalması için kullandıkları fitalat maddesini kullanmadıklarını açıklamalarına rağmen birçok hava tazeleyiciler (sprey, prize takılanlar) bu kimyasalı içeriyor.
Antibakteriyal sabun
Bu sabunlar bakterileri öldürmede normal sabunlardan daha etkili değildir. Bu sabunların içerisindeki triklosan hayvanlarda hormon düzenini değiştiriyor. Ayrıca bu kimyasalın antibiyotik direncinde rol oynadığı düşünülüyor.
Diyet içecekler
Kilo vermek istiyorsanız diyet gazlı içecek alışkanlığınıza son vermelisiniz. Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar sakarin, aspartam gibi tatlandırıcılar ile değiştirilmiş mide mikropları, glukoz intoleransı ve metabolik sendrom (Tip 2 diyabetin ön ipucu) arasında bir bağ tespit ettiler.
Yıpranmış diş fırçası
Dişlerinizi günde iki kez fırçalıyorsanız diş fırçanız tahmininizden daha çabuk yıpranır. Uzmanlar da diş fırçalarınızı 3 ayda bir değiştirmenizi öneriyorlar. Eski fırçalar dişleri temizlemede ve çürüklerle savaşmada çok etkili değil.
Artık giymediğiniz giysiler
Kilo veren birçok insan yeniden kilo alırım diye bol gelen giysilerini kimseye vermiyor. Bazıları da kilo verince giyerim diye kendisine küçük gelenleri dolabında saklar. Ancak her iki durum da insanı bunaltır.
Eski maskara
Maskara gibi sıvı makyaj malzemeleri çok sayıda mikrop barındırır. Uzmanlar, maskaranın açıldıktan sonra 2-3 ay içinde değiştirilmesini öneriyor.
Kirli kontak lens kabı
Kirli bir kontak lens kabı kullanmanız göz enfeksiyonuna yakalanmanız için en büyük risktir. Bu nedenle bu kapları temizlemenin yanı sıra her 3 ayda bir yenilemelisiniz.
Bayatlamış baharatlar
Yıllarca dolabınızda duran baharatlar sizi hasta etmez ancak bunlar eskisi gibi yemeklerinize lezzet katmazlar. Taze baharatlar ise yemeğinizin lezzetini güzelleştirir.
Eski dudak parlatıcıları
Ağzınızın çevresi için kullandığınız her şey bakterileri toplar ve bu bakteriler nemli ortamda daha çabuk çoğalırlar. Dudaklarınızdaki çatlaklar sayesinde enfeksiyon oluşur. Bu nedenle dudak parlatıcıları açıldıktan sonra 6 aydan fazla kullanılmamalı.
Mutfak süngeri
Çalışmalar en kirli şeyin mutfak süngeri olduğunu geçtiğimiz yıllarda göstermişti. Uzmanlar mutfak süngeri yerine bulaşıklarınızı temizlemek için ince bir ıslak bez kullanmanızı öneriyorlar. Bu bezleri birkaç günde bir temizleyebilir ve kirlenince de çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Bu bezler daha ince olduğu için çabuk kurur, bakteri gelişimi azalır.
Plastik kesme tahtası
Bu tahtaları birkaç kez kullandıktan sonra yüzeyinde delikler, kesikler oluşur ve bakteriler buralara girince çoğalmaya başlar. Bundan kurtulmak çok zordur. Bu nedenle uzmanlar ahşap kesme tahtası öneriyorlar, çünkü ahşap doğal olarak antimikrobiyal reçine içerir. Bunlar bakterileri öldürür.
Akıllı cihazlar
iPhone ya da Android telefonunuzu tümüyle atmanız gerekmiyor, ara sıra kapatıp kafanızı dinleyin. Araştırmalar sürekli akıllı telefon kullanmak ile depresyon ve anksiyete arasında bağ olduğunu gösteriyor. Haftada birkaç kez bu cihazları kapatın ve beyninizi dinlendirin. Örneğin hafta içi akşam saat 9’dan sonra ve hafta sonu öğleye kadar kapalı tutabilirsiniz.
Çalışma sandalyeniz
Küresel araştırmalara göre, bir kişi günde ortalama 7,7 saat oturuyor ve bazıları ise günde 15 saate kadar oturarak çalışabiliyor. Aşırı oturmak vücudunuzun metabolik sistemini etkiliyor ve obezite, yüksek kan basıncı, diyabet, kanser ve depresyon gibi hastalıklara yol açabiliyor. Ara ara sandalyenizden kalkıp dolaşın, mola verin. (Vasfiye Özcanbaz)